søndag den 14. september 2008

Christiansfeld = honningkager

Igår da vi kørte hjem fra Rømø, så gjorde vi holdt i Christiansfeld. Grunden var at ingen af os har været der tidligere. Men der kan også købes de mest pragtfulde honningkager. De smager som englene synger.

Christiansfeld er en gammel Brødremenigheds by som er grundlagt i 1773 og opkaldet efter kong Christian VII, som gav tilladelse til at man kunne bygge byen. Byen er speciel ved at være bygget efter samme skabelon som den første Brødremenigheds by Herrnhut i Tyskland.
Hele byen er bygget på engang i 1773, og ikke lidt efter lidt som de fleste andre byer i Danmark.

Hele midtbyen af det nuværende Christiansfeld er fra 1773 og er meget velbevaret. Det er ikke et museum men en levende by, hvor husene er beboet.

Brødreemenigheden i Christiansfeld er en del af et verdensomspændende broderskab med byer og menigheder rundt om i hele verden. Alle byer er bygget efter den samme skabelon, så en by i en anden verdensdel vil ligne Christianfeld.

Vi fik Brødremenighedens kirke og kirkegård. Deres kirkegård kaldes Gudsager. Dette er et meget specielt sted, hvor mænd ligger begravet til venstre for indgangen og kvinderne ligger til højre. Det vil sige at ægtefolk og familier kommer ikke til at lægge sammen.

Alle gravsteder er ens, med en flad gravsten som vender mod øst. Der er også det ganske specielle at her er der ingen grave som bliver slettet. Så det vil være muligt at finde gravstene fra den første begravelse som er foretaget i 1774. Der findes heller ikke blomster på kirkegården, da alle er ens i døden. Det er også grunden til at alle gravsteder en ens.

Efter at have set Christiansfeld, så var det tid til at købe de skønne honningkager. Disse 4 pakker kom med hjem til Nordsjælland. Byen er berømt for disse kager, og de er blevet bagt i byen siden 1783 af Brødremenigheden. Det er deværre ikke dem om bager dem mere, men det gør byens bager.

10 kommentarer:

Lene Sophie sagde ...

Hvor er jeg misundelig, jeg ELSKER honningkager fra Christiansfeldt. Når jeg besøger min barndomsveninde i Åbenrå kører jeg altid igennem Christiansfeldt for at få store forsyninger med hjem.

Merete sagde ...

Hej Lene Sophie
Jeg glæder mig også til at smage. De er ikke pakket op endnu, men jeg regner med at smage imorgen.
Merete

H sagde ...

Rømø er et skønt feriested - var I også et smut med båden ovre på Sild også ?
Mums hvor ser de honningkager lækre ud.... og så en kop god kaffe ;))
Masser af hygge til dig
Kram fra
Hanne

Merete sagde ...

Hej Hanne

Ja, vi var også over på Sild en tur.
Merete

Fríða sagde ...

nej da, Merete! jeg har ikke glemt din blog. det er kun sådan at jeg ikke altid er lige dygtig at lægge ind kommentarer, men jeg læser trofast med.
kh.fra Island
Frida

Merete sagde ...

Hej Frida
Det regnede jeg heller ikke med at du havde. Men jeg skulle lige sikre mig. Du sender en mail med pris?

Merete

Fríða sagde ...

hej Merete!
sidder her i Silkeborg og er helt igennem flov og skamfuld! der er altså sket noget med min hjernes harddisk,i hvert fald har jeg totalt glemt det jeg sku medbringe til dig. håber du tilgiver mig, jeg kontakter dig lige så snart jeg er hjemme og så sender jeg en pakke til dig.
undskyld, undskyld!
kh.fra Silkeborg strikkefestival
Frida

Merete sagde ...

Hej Frida

Nu skal du bare hygge dig i weekenden. Bogen sender du til mig, når du kommer hjem.

Merete

Fríða sagde ...

tak skal du have, Merete! og jeg ber endnu engang om undskyldning. jeg mailer dig når jeg kommer hjem.
kh.fra Silkeborg
Frida

Merete sagde ...

Hej Frida
Det var så lidt

Merete

Peacock vest/kjole

Sikke et pragtfuld vejr vi har haft de sidste par dage. Jeg nyder rigtigt at der er kommet lidt mere varme i luften og det snart er tid til ...