fredag den 12. december 2008

Lucia-dag

Idag er vi halv-vejs til jul, der er kun 12 dage tilbage. Jeg har 6 arbejdsdage tilbage i år, så det er lige til at holde ud.

I morgen den 13. december er det Luciadag.
Indtil år 1700 har man her i Danmark fejret vintersolhverv natten mellem den 12. og 13 december, og denne nat blev anset som den længste nat i året. Men i år 1700 blev kalenderen lavet om her i landet, og man har således ikke fejret vintersolhverv som tidligere. I Sverige har man siden slutningen af 1700- tallet fejret Lucia den 13. december. Lucia er blevet fejret i Danmark siden slutningen af 2. verdenskrig.

Ifølge en katolsk legende levede Lucia på Sicilien. Efter hun var blevet omvendt til krisendommen, bragte hun mad ud til sine trosfæller. De måtte skjule sig for de hedenske myndigheder i underjordiske gravkamre. Lucia placerede lys i en krans om hovedet, så hun kunne bære maden i sine hænder. De hedenske myndigheder arresterede hende, og hun blev dømt til en grusom død.


Siden min barndag har jeg set Luciamorgen på svensk tv. Der bliver sendt imorgen tidlig kl. 07.00 på svensk TV4. Det er rigtig hyggligt med korsang og forskellige andre indslag.

Billedet til dette indlæg har jeg lånt her.

6 kommentarer:

Strikkeheksen sagde ...

Ja, hold da op som tiden går - men det allerbedste er jo, at med Lucia begynder lyset så småt at vende tilbage :-)

Merete sagde ...

Hej Strikkeheks
Det har du fuldstændig ret i. Dagene bliver længere efter den 22 december
Merete

Unknown sagde ...

Og min mand har tilbudt at stille op til Luciabrud...han kan hverken tekst, melodi eller gangart... jeg græmmes

Merete sagde ...

Hej Bente
Skulle vi ikke bare lade det være ved tilbuddet?
Merete

Samtal från min trädgård sagde ...

Du har ret, det er stort i Sverige. Der er Lucia-opträden på hver eneste lille sted, börnehave, skole, älderdomshjem, hver by har sin egen Lucia, som väljes for hvert år, plus at det er nu man spiser lussebullar eller lussekatter: en hvedebolle med safran og rusiner. Jeg må sige at for 21 år siden, var det noget när det värste jeg vidste, men i dag har jeg lärt mig at spise det og synes at det er godt. Ha det godt, snart vender det til lysere tider!

Merete sagde ...

Hej
Tusind tak ford din hilsen. Jeg har aldrig smagt lussebullar eller lussekatte.
Merete

Peacock vest/kjole

Sikke et pragtfuld vejr vi har haft de sidste par dage. Jeg nyder rigtigt at der er kommet lidt mere varme i luften og det snart er tid til ...